Z1axEEecjtuGMZOxNh0twAq3uZQ

Apa Itu Gangnam Style (What is Gangnam Style)


   

Apa Itu Gangnam Style"Gangnam Style" (Korea: 강남 스타일, adalah satu K-pop oleh pemuzik Korea Selatan psy lagu itu dikeluarkan dalam bulan Julai 2012 sebagai satu membawa album studio sixth beliau psy 6 (Enam Peraturan), Bahagian 1, dan. memulakan kerjaya di nombor satu di Carta Gaon Korea Selatan. Pada 21 Disember 2012, "Gangnam Style" menjadi yang video 1 dalam sejarah Internet untuk boleh melihat lebih daripada satu bilion kali. Sehingga Disember 22, 2012, video muzik mempunyai telah dilihat lebih 1010000000 kali di YouTube, dan ia adalah video yang paling ditonton tapak selepas melepasi tunggal Justin Bieber "Baby"

Gangnam Style  adalah kata baru Korea yang merujuk kepada gaya hidup yang dikaitkan dengan Daerah Gangnam Seoul. Lagu dan video muzik yang disertakan pergi virus pada bulan Ogos 2012 dan telah dipengaruhi budaya popular di seluruh dunia sejak itu. "Gaya Gangnam" diterima dicampurkan untuk ulasan positif, dengan pujian akan menewaskan menarik dan lucu pergerakan tarian psy (yang sendiri telah menjadi fenomena) dalam video muzik dan semasa persembahan secara langsung di pelbagai lokasi di seluruh dunia.

Pada September 2012, "Gangnam Style" telah diiktiraf oleh Guinness World Records sebagai yang paling video "suka" pada YouTube.It kemudiannya memenangi Video Terbaik pada Anugerah Muzik MTV Eropah diadakan kemudian bahawa tahun. Ia menjadi sumber olok-olokan dan video tindak balas oleh banyak individu yang berbeza, kumpulan dan organisasi manakala juga flashmobs inspirasi di Paris, Rom dan Milan dengan puluhan ribu peserta setiap. Menurut media Jerman, flashmob terbesar di dunia bersedia untuk mengambil tempat pada Malam Tahun Baru di Brandenburg Gate di Berlin dengan saiz orang ramai yang dijangka sehingga 1 juta orang menari "Gaya Gangnam".

Menjelang akhir tahun 2012, lagu telah mengungguli carta muzik lebih daripada 30 negara termasuk Australia, Kanada, Perancis, Jerman, Itali, Rusia, Sepanyol, dan United Kingdom. Walaupun sambutan di Jepun kekal suam, "Gaya Gangnam" mengungguli Baidu China 500 download senarai dan telah dilabelkan oleh media yang dikawal negara sebagai mempunyai melodi "ilahi.

Sebagai lagu terus untuk cepat mendapatkan populariti dan keleluasaan, pergerakan tarian tandatangan telah cuba dilakukan oleh pemimpin-pemimpin politik ketara banyak seperti Perdana Menteri Britain, David Cameron, Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama, dan Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Ban Ki-Moon, yang dinobatkan sebagai "kuasa untuk keamanan dunia". [15] pengaruh kumpulan ini terhadap aktivisme politik telah ditunjukkan oleh Gangnam filem pendek untuk Kebebasan, yang dihasilkan oleh pengukir British Anish Kapoor untuk menyokong kebebasan bersuara dengan sokongan pelbagai pertubuhan hak asasi manusia seperti Indeks Penapisan dan Amnesty International.According kepada bahagian berita Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), psy telah menjadi "sensasi antarabangsa" melalui lagu "Gangnam Gaya".

Jom Layan psy oppa Gangnam Style