Z1axEEecjtuGMZOxNh0twAq3uZQ

Perpustakaan Paling Cool Dan Paling Menarik Di Dunia (Coolest libraries in the world)

Memperkenalkan beberapa tempat yang paling menarik untuk membaca dan berehat. Dan ya, mereka datang untuk buku.

1. Central Library: Seattle, Washington, United States

Perpustakaan Pusat di Seattle mempunyai ciri2, moden dan canggih dan menarik minat pelancong dari seluruh dunia untuk melawat.

Pada tahun pertama, lebih daripada 2 juta pelancong melawat perpustakaan ini, yang telah direka oleh arkitek Belanda Rem Koolhaas dan Amerika pereka Joshua Ramus. Lawatan bermula pada tahun 2006, dua tahun selepas pembukaan.2. Trinity College Library: Dublin, Ireland

Perpustakaan Kolej Trinity di Dublin adalah perpustakaan tertua di Ireland, yang diasaskan pada 1592 oleh Ratu Elizabeth I.

Bukan sahaja luaran yang menarik, ia mempunyai lorong perpustakaan terbesar di dunia, juga dikenali sebagai Bilik Long, yang mengandungi lebih daripada 200,000 buku perpustakaan tertua.

3. Geisel Library, University of California: San Diego, United States

Dinamakan selepas Theodor Geisel, yang dikenali sebagai Dr Seuss, Perpustakaan Geisel UC San Diego adalah salah satu bangunan perpustakaan yang paling moden di dunia.

Pada pandangan pertama, ia kelihatan seperti kapal angkasa.

Arkitek William Pereira, yang membantu reka bentuk kemudahan pelancaran ruang sebenar di Cape Canaveral di Houston, Texas, direka perpustakaan pada tahun 1970. Ia telah dipaparkan dalam SCI-fi filem, cerpen dan novel.

4. TU Delft Library: The Netherlands

Perpustakaan Universiti Teknologi Delft telah dibina pada tahun 1997 dan mempunyai lebih daripada 862,000 buku, 16000 langganan majalah dan muzium sendiri. 

Bangunan itu sendiri wujud di bawah tanah, jadi anda boleh tidak benar-benar melihat perpustakaan sebenar. Apa yang membuatkan ia menarik adalah bumbung, yang merupakan sebuah bukit berumput.

Sebuah kon yang besar menembusi bumbung rumput, yang melambangkan teknologi. Ini "memberikan (more) bentuk untuk bilik bacaan yg senyap," 

Bumbung meliputi 5.500 meter persegi. Pembinaan bumbung menimbulkan beberapa kesukaran dari segi penyelenggaraan dan kebocoran, tetapi ia telah menjadi salah satu struktur yang paling menarik dan hijau (kedua-dua secara literal dan alam sekitar) di kawasan itu.

5. Bibliotheca Alexandrina: Alexandria, Egypt

Bibliotheca Alexandrina adalah kebangkitan semula Perpustakaan purba Diraja Alexandria, yang merupakan perpustakaan terbesar dan paling berpengaruh dalam dunia Yunani. Ia telah dibina oleh Alexander Besar kira-kira 2300 tahun yang lalu.

Perpustakaan baru dilahirkan semula pada tahun 2002 di pantai Laut Mediterranean selepas 10 tahun bentuk, perancangan dan pembinaan.

Perpustakaan telah direka oleh SNOHETTA, pemenang pertandingan antarabangsa yang dianjurkan oleh Kesatuan Arkitek Antarabangsa, UNESCO dan kerajaan Mesir

6. Stuttgart City Library: Stuttgart, Germany 

Perpustakaan Stuttgart City adalah kontroversi. Ada yang mengatakan ia adalah inovatif, manakala yang lain mengatakan ia tidak sepadan dengan persekitarannya.

Walau bagaimanapun, perpustakaan adalah salah satu bangunan yang paling menarik di kawasan itu, bersama-sama dengan Muzium Porsche berdekatan.

Direka oleh kelahiran Korea, Jerman berasaskan arkitek Yi Eun-young, reka bentuk kemudahan padu telah dipengaruhi oleh Pantheon purba Rom. Ia mempunyai linear berbentuk "jantung," yang berfungsi sebagai ruang mesyuarat pelbagai cerita yang menarik cahaya matahari semula jadi melalui bumbung.

Ruang melemparkan pelbagai acara, termasuk pemain buku, bacaan dan pameran.

Perpustakaan putih dan perak tidak mungkin patut sempurna dengan pokok-pokok hijau dan rumah beratap merah di sekitar bandar, tetapi ia tidak menonjol.

7. Bishan Public Library, Singapore

Terletak di tengah-tengah Bishan, yang memenangi anugerah Bishan Perpustakaan Masyarakat menjangkau 4,000 meter persegi.

Mudah dan canggih, ia telah direka untuk kelihatan seperti rumah pokok.

pods yang berwarna-warni yang terkeluar sebelah bangunan mewakili buku yang terkeluar dari rak buku. Di dalam perpustakaan, menawarkan ruang swasta untuk membaca. Apatah lagi tempat yang sempurna untuk mengadakan seminar, bacaan dan bengkel.

Tinggi siling kaca juga membuat ia menyeronokkan untuk menonton orang-orang yang berjalan dan membaca dari dalam bangunan.

Sources-http://www.cnngo.com