Z1axEEecjtuGMZOxNh0twAq3uZQ

AirAsia X melancarkan zon tempat duduk kanak-kanak percumaAirAsia adalah syarikat penerbangan yang terbaru untuk menawarkan kawasan tempat duduk kanak-kanak percuma pada pesawat.

"Kita tahu bahawa kadang-kadang semua yang anda perlukan adalah beberapa damai dan tenang untuk perjalanan lebih menyenangkan dengan kami,'' kata syarikat penerbangan yang berpangkalan di Malaysia di laman webnya.
Yang pertama tujuh baris kelas ekonomi ke atas semua penerbangan AirAsia X, operasi antarabangsa AirAsia, akan mengharamkan bawah-12s, bermula Februari 2013.
Penumpang yang menempah di penerbangan AirAsia X tahun depan boleh memilih untuk kerusi untuk kos tambahan sebanyak RM 35 (US $ 11) atau 110 RM - fi standard yang dikenakan untuk memilih kerusi tertentu di dalam kelas ekonomi dan dalam seksyen "kerusi panas", yangmenyediakan lebih banyak ruang kaki.Kawasan Munchkin bebas, yang dipanggil "Zon Quiet," dimatikan sectioned dari seluruh pesawat oleh tandas dan bulkhead, jadi teori ialah anda tidak akan dapat mendengar anak-anak yang ke arah belakang pesawat.Namun, sesiapa yang berada dalam lingkungan 100 meter dari kanak-kanak menjerit akan tahu bahawa jeritan mereka tidak akan disekat oleh beberapa langsir partition.

Sama seperti asap rokok boleh menghembus ke kawasan bebas-rokok sebelum ia diharamkan, begitu juga akan bunyi, kata George Hobica, pengasas Airfarewatchdog.com, bercakap kepada NBC berita.

"Jika anda adalah hanya satu baris dari seksyen merokok, anda masih mendapat asap," katanya. "Dan anda masih akan mendengar jeritan ... jika seorang kanak-kanak mempunyai paru-paru yang kuat."

Pesaing AirAsia, Malaysia Airlines, mula terbang tahun ini dengan bebas kanak-kanak kabin kelas pertama serta bebas kanak-kanak dek atas ekonomi seksyen mengenai perkhidmatan A380.


sources-http://www.cnngo.com