Z1axEEecjtuGMZOxNh0twAq3uZQ

5 Fobia Paling Pelik (Top 5 Weirdest Phobias)

phobias

Fobia !!!!!!!!

Telinga adalah salah satu bahagian yang paling menarik dan berpengaruh sifat manusia-ia adalah dalaman yang paling berkuasa motivasi dan daya umur berusia bahawa kita sentiasa cuba untuk datang kepada terma dengannya.

Phobia datang dalam pelbagai jenis dan berbeza,  tidak rasional kebimbangan situasi tertentu dipanggil fobia, yang berasal dari 'Phobos' perkataan Greek yang bermaksud takut. Walaupun ada yang lebih generik dan biasa seperti claustrophobia (takut ruang kecil tertutup), yang lain adalah weirder sedikit. Hampir semua fobia dibangunkan kerana peristiwa traumatik dalam kehidupan seseorang, biasanya dalam zaman kanak-kanak. Peristiwa-peristiwa ini sering ditindas dalam ingatan yang menjadikan ketakutan mereka seolah-olah tidak rasional yang jauh lebih sukar untuk berurusan dengan mereka.


Luposlipaphobia - takut dikejar oleh serigala, anjing, dan haiwan lain.

Venustraphobia - takut wanita cantik.

Hippopotomonstrosesquipedaliophobia - takut perkataan yang panjang.

Doraphobia - Takut bulu haiwan 
Orang yang mempunyai fobia ini mempunyai masa yang sukar di sekitar haiwan berbulu seperti anjing dan  kucing mereka mendapati bulu mereka adalah menjijikkan.


Pediophobia - Takut anak patung
Ini sebenarnya adalah satu fobia yang agak difahami bahawa kebanyakan orang boleh dikaitkan dalam satu cara atau lain. Pediophobia adalah takut anak patung atau apa-apa representasi palsu makhluk yg dpt melihat, seperti mannequins dan robot dengan ciri-ciri manusia. Sesuatu tentang plastik tidak bermaya meniru bentuk manusia, khususnya ciri-ciri wajah, dan dalam beberapa kes benar-benar ngeri. Ia adalah contoh  aneh, tempat di mana realisme entiti tiruan adalah terlalu dekat dengan perkara yang sebenar.


boraphobia
Barophobia - Takut graviti
Nampaknya ganjil untuk takut kuasa yang memegang dunia bersama-sama, tetapi bahawa kuasa yang sama boleh menjadi bencana dan maut dalam keadaan yang salah. Seseorang yang mempunyai pengalaman kematian berhampiran dengan jatuh atau menyaksikan beberapa jenis keruntuhan struktur mungkin melihat graviti sebagai satu kuasa yang tidak dapat dijelaskan dan jahat dengan kuasa.


Verbophobia - Takut perkataan
Bahasa lisan adalah blok binaan asas masyarakat dan komuniti, jadi takut tidak rasional terhadap perkataan  terutama apabila perkataan dalam soalan adalah biasa. Seseorang dengan verbophobia mungkin mempunyai takut perkataan sama ada secara lisan atau bertulis, yang panjang dan kecil dan apa-apa bahasa. Ia bergantung kepada kes individu dan pemangkin fobia ia juga boleh menjadi perkataan tertentu


Spectrophobia - Takut cermin dan pantulan
Takut dengan cermin dan pantulan adalah phobia yang menarik dan pelbagai aspek satu penghidap mempunyai pelbagai sebab-sebab yang berbeza untuk fobia mereka. Sesetengah orang berfikir cermin sebagai portal kepada dimensi lain, jenis seperti dalam Melalui kaca itu Melihat tetapi lebih jahat. Lain-lain mempunyai sebab-sebab yang lebih kompleks dan dalaman kerana takut cermin mereka, mungkin kerana masalah dengan imej diri mereka dan badan-badan mereka sendiri.


Nota Kaki- mcm2 jenis fobia, mirul pun x pasti sangat fobia mirul apa? korang punya fobia mcm mane pulak, kalau ada kongsi dgn mirul kat bhgn komen.
sources article-http://urbantitan.com
by Kyle Stankiewicz in MISC, PEOPLE